• HOME
  • RESTAURANT
    • Sfeerbeelden
  • PERUAANSE KEUKEN
  • MENU
    • MENUKAART PDF
  • RESERVEREN
  • KOOKWORKSHOPS
  • CATERING
  • ALMACÉN STORE
  • PERS
  • NEWS
  EL SABOR ANDINO

Ají amarillo in El Sabor Andino  

DE PERUAANSE KEUKEN



Het genieten van de Peruaanse keuken is het resultaat van een fascinerende evolutie van gerechten en culturen.
De geschiedenis begint vele jaren voor de Spanjaarden in Peru aankwamen. 
De basis gerechten die zij aantroffen bij de Inca’s worden dezer dagen nog
altijd gebruikt in de Peruaanse keuken. 

In het Incarijk waren aardappelen de belangrijkste  ingrediënten  in 
stoofschotels en in de pachamanca (een variatie van vlees en groenten 
gekookt  in een met hete stenen gevulde put afgedekt met grote bladeren
en aarde). De vleessoorten bestonden uit lama, alpaca en haas.
Een andere belangrijk basisingredient was maïs, dat nog steeds gebruikt 
wordt voor chicha(bier uit de  Andes)en de purpere maïs voor 
chicha morada (frisdrank).  

Nog een erfenis van de Inca’s en die nog altijd de typische smaak geeft 
aan het hedendaagse Peruaanse eten zijn de verschillende soorten ají’s en 
rocoto’s (pikante pepers en paprika’s).  Ook kruiden zoals huacatay wordt 
nog altijd gebruikt voor het afsmaken van vele gerechten.

Met de aankomst van de Spanjaarden werd het beste van de twee 
eetculturen verenigd.  Zij brachtten kippen, geiten, schapen, runderen en 
verschillende  nieuwe planten,  rijst, olie en melkproducten mee. Omdat 
de  meeste Spanjaarden uit de streek van Andalucia en Extremadura 
kwamen werd de Peruaanse keuken ook beïnvloed  door de 700 jarige 
bezetting van de Moren in het zuiden van Spanje.  Van deze erfenis 
brachten de Spanjaarden komijn en koriander mee. 
De Afrikaanse slaven die de Spanjaarden meebrachten naar Peru 
zorgden ook voor hun invloed  in de hedendaagse keuken  vb.  kaneel, 
kruidnagel.   Ook de anticuchos (rundshartbrochette) zijn één van de 
Peruaanse specialiteiten en zijn van oorsprong Afrikaans. 

Maar de meest dramatische impact in de Peruaanse keuken vond plaats in 
de 19ste eeuw.  Door  de  grote  immigratiestroom  uit China brachten ook 
deze mensen hun eetcultuur mee. Lomo saltado is èèn van de 
typische Chinees-Peruaanse gerechten. Ook de Chinese kruiden soja 
en gember, worden gebruikt in de Peruaanse keuken. 
De laatse stempel in de Peruaanse keuken werd gedrukt door de Japanners 
die met hun visbereidingen zorgden dat  Ceviche  de  pescado (dat  al 
bestond in het Incarijk maar bereid met tumbo in plaats van limoen) 
èèn van de populairste gerechten werd in het huidige Peru. 

Door deze verschillende invloeden onstonden er nieuwe gerechten en nieuwe
kookmethodes die tot op heden de nieuwe Peruaanse keuken vormen. 
​
​Buen Provecho !



​

EL SABOR ANDINO

Ankerrui 54 , 2000 Antwerpen
​

Tel. +32 (0)3 289 32 90   el.sabor.andino@telenet.be

Woensdag - Donderdag- Vrijdag - Zaterdag - Zondag van 18u tot 22u.

Maandag enkel PRIVATE DINING vanaf 8 personen.
​Dinsdag gesloten.


Buiten onze openingsuren of dagen enkel op afspraak
en vanaf 8 personen.

RESERVEREN
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • HOME
  • RESTAURANT
    • Sfeerbeelden
  • PERUAANSE KEUKEN
  • MENU
    • MENUKAART PDF
  • RESERVEREN
  • KOOKWORKSHOPS
  • CATERING
  • ALMACÉN STORE
  • PERS
  • NEWS