DE PERUAANSE KEUKEN
Het genieten van de Peruaanse keuken is het resultaat van een fascinerende evolutie van gerechten en culturen.
De geschiedenis begint vele jaren voor de Spanjaarden in Peru aankwamen.
De basis gerechten die zij aantroffen bij de Inca’s worden dezer dagen nog
altijd gebruikt in de Peruaanse keuken.
In het Incarijk waren aardappelen de belangrijkste ingrediënten in
stoofschotels en in de pachamanca (een variatie van vlees en groenten
gekookt in een met hete stenen gevulde put afgedekt met grote bladeren
en aarde). De vleessoorten bestonden uit lama, alpaca en haas.
Een andere belangrijk basisingredient was maïs, dat nog steeds gebruikt
wordt voor chicha(bier uit de Andes)en de purpere maïs voor
chicha morada (frisdrank).
Nog een erfenis van de Inca’s en die nog altijd de typische smaak geeft
aan het hedendaagse Peruaanse eten zijn de verschillende soorten ají’s en
rocoto’s (pikante pepers en paprika’s). Ook kruiden zoals huacatay wordt
nog altijd gebruikt voor het afsmaken van vele gerechten.
Met de aankomst van de Spanjaarden werd het beste van de twee
eetculturen verenigd. Zij brachtten kippen, geiten, schapen, runderen en
verschillende nieuwe planten, rijst, olie en melkproducten mee. Omdat
de meeste Spanjaarden uit de streek van Andalucia en Extremadura
kwamen werd de Peruaanse keuken ook beïnvloed door de 700 jarige
bezetting van de Moren in het zuiden van Spanje. Van deze erfenis
brachten de Spanjaarden komijn en koriander mee.
De Afrikaanse slaven die de Spanjaarden meebrachten naar Peru
zorgden ook voor hun invloed in de hedendaagse keuken vb. kaneel,
kruidnagel. Ook de anticuchos (rundshartbrochette) zijn één van de
Peruaanse specialiteiten en zijn van oorsprong Afrikaans.
Maar de meest dramatische impact in de Peruaanse keuken vond plaats in
de 19ste eeuw. Door de grote immigratiestroom uit China brachten ook
deze mensen hun eetcultuur mee. Lomo saltado is èèn van de
typische Chinees-Peruaanse gerechten. Ook de Chinese kruiden soja
en gember, worden gebruikt in de Peruaanse keuken.
De laatse stempel in de Peruaanse keuken werd gedrukt door de Japanners
die met hun visbereidingen zorgden dat Ceviche de pescado (dat al
bestond in het Incarijk maar bereid met tumbo in plaats van limoen)
èèn van de populairste gerechten werd in het huidige Peru.
Door deze verschillende invloeden onstonden er nieuwe gerechten en nieuwe
kookmethodes die tot op heden de nieuwe Peruaanse keuken vormen.
Buen Provecho !
EL SABOR ANDINO
Ankerrui 54 , 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 289 32 90 el.sabor.andino@telenet.be
Woensdag - Donderdag- Vrijdag - Zaterdag - Zondag van 18u tot 22u.
Maandag enkel PRIVATE DINING vanaf 8 personen.
Dinsdag gesloten.
Buiten onze openingsuren of dagen enkel op afspraak
en vanaf 8 personen.
Tel. +32 (0)3 289 32 90 el.sabor.andino@telenet.be
Woensdag - Donderdag- Vrijdag - Zaterdag - Zondag van 18u tot 22u.
Maandag enkel PRIVATE DINING vanaf 8 personen.
Dinsdag gesloten.
Buiten onze openingsuren of dagen enkel op afspraak
en vanaf 8 personen.